środa, 5 listopada 2014

DRUGIE ŚNIADANIE DO SZKOŁY

WITAJCIE <3
Niestety wczoraj nie udało mi się znaleźć chwili czasu, aby napisać tą notkę, a wiem, że kilku osobom bardzo na niej zależało ;) 
Dzisiaj opiszę kilka propozycji śniadań do szkoły ;)




QUEASADILLA ZE SZPINAKIEM


Składniki:

4 tortille
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach ( 450 g )
3 ząbki czosnku
100 g sera feta
200 g mozzarelli
100 g sera żółtego typu edam
2 łyżki oliwy
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

Szpinak rozmrozić. Odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony drobno czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szpinak. Dusić razem około 2 minut. Patelnię zdjąć z ognia. Fetę rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku i wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszać. Połowę tortilli posypać serem, nałożyć 1/4 farszu i posypać serem. Zamknąć tortillę .

Patelnię grillową posmarować oliwą. Położyć tortillę i smażyć z obu stron, by ser się rozpuścił. Można też zapiec tortillę w nagrzanym piekarniku. Należy piekarnik, wraz z blachą nagrzać do 180 C i piec tortillę ok. 4 minut. Zrumienioną tortillę kroimy na kawałki.


KANAPKA
Kanapka z chleba pełnoziarnistego z serem żółtym, szynką z indyka i warzywami
Składniki:
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • Masło
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 plastry szynki z indyka
  • ½ pomidora pokrojona w plastry
  • Ogórek pokrojony w plastry
  • 2 plastry cebuli


Środa

OWOCOWY JOGURT

Potrzebujemy jogurtu naturalnego oraz owoców, można też dodać miodu.
Ja używam mrożonych truskawek, wiśni bądź żurawiny <3 Do takiego jogurtu po zmiksowaniu wyżej wymienionych składników można dodać np. cynamon , orzechy , płatki owsiane itd.


SAŁATKI

Do szkoły często biorę to co mi zostanie z obiadu ;) Np. zupę brokułową, chińszczyznę , sałatki.


Składniki:
200 g makaronu gwiazdki ,
1 brokuł,
1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w wodzie,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy makaron al dente. Po odcedzeniu makaronu, hartujemy go zimną wodą. Dzięki temu makaron nie będzie nam się sklejał. Z różyczek brokuła odcinamy łodygi i kroimy różyczki na mniejsze kawałki. Dodajemy tuńczyka, odcedzonego z nadmiaru wody. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy jogurt oraz sól i pieprz. 



Do szkoły można też zabrać owsiankę, która zostanie nam ze śniadania , twarożek z warzywami itd.




SMACZNEGO ! <3







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz