WITAJCIE <3
Dzisiaj podam Wam kilka przepisów na zdrowe słodycze.
KOKTAJL ANANASOWY Z MIĘTĄ
Przepis mojej kochanej mamy <3 Jest niezwykle banalny , a każdy się zachwyca jego głębokim i orzeźwiającym smakiem.
Wystarczy zmiksować ananasa z dość sporą ilością świeżej mięty <3
KOKTAJL KAKAOWY ŚNIADANIOWY
Składniki:
- 350 ml mleka roślinnego (np. owsianego)
- 1 dojrzały banan
- 4 daktyle lub morele suszone na słońcu
- 20 gr płatków jaglanych (2 łyżki)
- 40 gr płatków owsianych (4 łyżki)
- 10 gr siemienia lnianego (1 łyżka)
- 20 gr pestek słonecznika (2 łyżki)
- 20 gr migdałów lub nerkowców (2 łyżki)
- 2 łyżki oleju lnianego budwigowego
- Opcjonalnie: dodatkowo 1 gruszka
Wykonanie:
- Wlej do miksera mleko i włóż resztę składników.
- Miksuj wszystko przez mniej więcej minutę.
- Sprawdź konsystencję. Jeśli koktajl jest dla Ciebie zbyt gęsty, dolej trochę mleka owsianego i chwilę zmiksuj dla wyrównania konsystencji.
KOKTAJL MANDARYNKOWY
Składniki: 20 dag mandarynek, 250 ml kefiru, 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie: Mandarynki, sok z cytryny zmiksować razem. Dolać kefir i ponownie miksować. Nalać do szklanek. Schłodzić przed podaniem.
ORKISZOWA PANNA COTTA
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/2 szklanki kaszki orkiszowej
- garść malin lub truskawek
Kaszkę gotujemy do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Jeśli jest za gęsta, dolewamy mleka. Gęstą i ciepłą kaszkę nakładamy do filiżanek lub małych miseczek. Studzimy i wstawiamy do lodówki. Po godzinie wyjmujemy, zanurzamy filiżankę w gorącej wodzie i odwracamy dnem do góry, by deser wysunął się na talerzyk. Podajemy z malinami lub truskawkami.
SŁONECZNIKOWE CIASTECZKA <3
- szklanka ziaren słonecznika
- szklanka amarantusa ekspandowanego
- 3 łyżki mąki gryczanej (lub innej)
- łyżka płatków gryczanych (mogą być inne, np. owsiane)
- łyżka sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słonecznik zalewamy na noc wodą. Rano odcedzamy ziarna i blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blenderem miksujemy na gładką masę. Masa będzie puszysta, ale nie powinna się kleić do rąk. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je ręką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.
JAGLANA TARTA Z OWOCAMI
Spód:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- jajko
- banan
- łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia
Krem:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka roślinnego
- łyżka masła lub oleju kokosowego
- sok z cytryny
- dowolne owoce (np. maliny i ananas)
Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180ºC.
Jutro dodam jakieś przepisy śniadaniowe do szkoły, bo dziś czeka mnie jeszcze biologia <3
SMACZNEGO! <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz