wtorek, 4 listopada 2014

ZDROWE SŁODKIE PRZYSMAKI

WITAJCIE <3
Dzisiaj podam Wam kilka przepisów na zdrowe słodycze.


KOKTAJL ANANASOWY Z MIĘTĄ
Przepis mojej kochanej mamy <3 Jest niezwykle banalny , a każdy się zachwyca jego głębokim i orzeźwiającym smakiem.
Wystarczy zmiksować ananasa z dość sporą ilością świeżej mięty <3


KOKTAJL KAKAOWY ŚNIADANIOWY


Składniki:
  • 350 ml mleka roślinnego (np. owsianego)
  • 1 dojrzały banan
  • 4 daktyle lub morele suszone na słońcu
  • 20 gr płatków jaglanych (2 łyżki)
  • 40 gr płatków owsianych (4 łyżki)
  • 10 gr siemienia lnianego (1 łyżka)
  • 20 gr pestek słonecznika (2 łyżki)
  • 20 gr migdałów lub nerkowców (2 łyżki)
  • 2 łyżki oleju lnianego budwigowego
  • Opcjonalnie: dodatkowo 1 gruszka

Wykonanie:

  1. Wlej do miksera mleko i włóż resztę składników.
  2. Miksuj wszystko przez mniej więcej minutę.
  3. Sprawdź konsystencję. Jeśli koktajl jest dla Ciebie zbyt gęsty, dolej trochę mleka owsianego i chwilę zmiksuj dla wyrównania konsystencji.



KOKTAJL MANDARYNKOWY

Składniki: 20 dag mandarynek, 250 ml kefiru, 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie: Mandarynki, sok z cytryny  zmiksować razem. Dolać kefir i ponownie miksować. Nalać do szklanek. Schłodzić przed podaniem.


ORKISZOWA PANNA COTTA

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki kaszki orkiszowej
  • garść malin lub truskawek
orkiszowa-panna-cotta
Kaszkę gotujemy do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Jeśli jest za gęsta, dolewamy mleka. Gęstą i ciepłą kaszkę nakładamy do filiżanek lub małych miseczek. Studzimy i wstawiamy do lodówki. Po godzinie wyjmujemy, zanurzamy filiżankę w gorącej wodzie i odwracamy dnem do góry, by deser wysunął się na talerzyk. Podajemy z malinami lub truskawkami.
SŁONECZNIKOWE CIASTECZKA <3
  • szklanka ziaren słonecznika
  • szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 3 łyżki mąki gryczanej (lub innej)
  • łyżka płatków gryczanych (mogą być inne, np. owsiane)
  • łyżka sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
slonecznikowe-ciasteczka
Słonecznik zalewamy na noc wodą. Rano odcedzamy ziarna i blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blenderem miksujemy na gładką masę. Masa będzie puszysta, ale nie powinna się kleić do rąk. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je ręką. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.

JAGLANA TARTA Z OWOCAMI

Spód:
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju
  • jajko
  • banan
  • łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia
Krem:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • łyżka masła lub oleju kokosowego
  • sok z cytryny
  • dowolne owoce (np. maliny i ananas)
tarta-jaglana
Najpierw przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgniecionego banana i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać z ciasta kulę. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180ºC.

Jutro dodam jakieś przepisy śniadaniowe do szkoły, bo dziś czeka mnie jeszcze biologia <3 
SMACZNEGO! <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz