Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza nam paliwa niezbędnego do pobudzenia ciała i umysłu. Posiłek ten powinien stanowić 25% całkowitego, dziennego zapotrzebowania na energię. Najlepiej aby zawierało więcej węglowodanów i białka niż tłuszczu. Osoby, które objadają się wieczorami, to zazwyczaj te, które ominęły śniadanie, więc aby uniknąć przejadania się w ciągu reszty dnia, należy spożyć sycący i zdrowy poranny posiłek .
Kasza jaglana z gruszką, białym serem i żurawiną
- kasza jaglana – 3 pełne łyżki
- gruszka – sztuka średnia
- ser twarogowy chudy- 50g (2 plastry)
- żurawina suszona- pełna łyżka
- masło – płaska łyżeczka
- szczypta soli
- cynamon lub mieszanka przypraw do jabłecznika (cynamon, skórka cytrynowa, goździki, imbir)
- starty imbir – na czubek noża – niekoniecznie
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Kaszę wysypać na sitko, przepłukać zimną wodą i wrzucić do małej ilości gotującej się wody. Dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu około 10 minut. Gruszkę pokroić w kostkę. Odłożyć kilka cząstek do dekoracji i skropić sokiem z cytryny by gruszka nie ściemniała.
Pozostałe cząstki gruszki przełożyć do drugiego garnka i razem z żurawiną poddusić w małej ilości wody (około 3-4 łyżek). Po 10 minutach gotowania kaszy, przełożyć kaszę do garnka z gruszką i żurawiną. Dodać przyprawy, imbir, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Gdy kasza zmięknie, przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy.
Kaszę z owocami przełożyć do miseczki dokładając rozdrobniony ser twarogowy – wymieszany z całością wygląda mniej apetycznie.
Na wierzchu dania ułożyć wcześniej odłożone cząstki gruszki.
Pozostałe cząstki gruszki przełożyć do drugiego garnka i razem z żurawiną poddusić w małej ilości wody (około 3-4 łyżek). Po 10 minutach gotowania kaszy, przełożyć kaszę do garnka z gruszką i żurawiną. Dodać przyprawy, imbir, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Gdy kasza zmięknie, przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy.
Kaszę z owocami przełożyć do miseczki dokładając rozdrobniony ser twarogowy – wymieszany z całością wygląda mniej apetycznie.
Na wierzchu dania ułożyć wcześniej odłożone cząstki gruszki.
Kanapka z polędwicą z indyka, papryką i pomidorem
- bułka pełnoziarnista z pestkami dyni
- polędwica z indyka- duży plaster
- papryka czerwona lub żółta
- pomidor -2 koktajlowe lub 2 średnie plastry pomidora czerwonego
- sałata do woli
Jajecznica z papryką, pomidorkami i szczypiorkiem
- jaja kurze – 2 sztuki
- papryka czerwona – 1/4 średniej
- papryka żółta – 1/4 średniej
- pomidorki koktajlowe -5-6 małych lub 1 mały pomidor czerwony
- kromka chleba pełnoziarnistego
- szczypiorek – łyżeczka lub do woli
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie:
Na małej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Poddusić 1-2 minuty na małym ogniu, wbić jajka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość lekko wymieszać i zdjąć z ognia jak tylko zetnie się białko, a żółtko będzie jeszcze półpłynne. Jajecznicę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i podać z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
Omlet z musli
- jajka kurze – 2 sztuki
- mąka (najlepiej pełnoziarnista) – 2 łyżki
- musli – 3 łyżki
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- ulubiony dżem i owoce
- masło – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Białka jajek ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy musli. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Omlet podajemy posmarowany dżemem i z owocami.
Płatki owsiane z suszoną żurawiną
- mleko- 250 ml
- płatki owsiane – 3 pełne łyżki
- żurawina suszona – pełna łyżka
Przygotowanie:
Do niewielkiej ilości zimnego mleka (~1/5 porcji) dodać płatki, suszoną żurawinę i zamieszać. Pozostałą część zagotować i po chwili dodać namoczone płatki z żurawiną. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając aż płatki będą lekko miękkie.
Kanapki z bułki grahamki z sałatą, ogórkiem, jajem na twardo i szczypiorkiem
- bułka grahamka
- sałata do woli
- ogórek gruntowy bez skórki
- jajo gotowane na twardo
- szczypiorek do woli
Musli wielozbożowe z jogurtem naturalnym i malinami
- jogurt naturalny – 150g mały kubeczek
- musli z suszonymi owocami i orzechami – 2 łyżki
- otręby pszenne – łyżeczka
- kilka malin, truskawek lub borówek amerykańskich
Serek wiejski z rzodkiewkami i pieczywo razowe
- serek wiejski – 150g
- rzodkiewki – 4 sztuki średnie
- chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika – 2 kromki
- masło – łyżeczka
Owsianka z bananem i truskawkami
- mlek0 – 250 ml
- płatki owsiane – 1/2 szklanki
- miód – 1 łyżka
- banan
- kilka truskawek
Przygotowanie:
Do mleka dodać płatki owsiane. Zagotować. Dodać truskawki, miód i banana. Gotować 5 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Kanapka z chleba żytniego razowego, z nasionami słonecznika, z ogórkiem kiszonym, łososiem i szczypiorkiem
- chleb żytni razowy z nasionami słonecznika – 2 kromki
- ogórek kiszony lub konserwowy – 1/2 średniego
- łosoś wędzony na gorąco lub łosoś pieczony – mały kawałek (50 g)
- szczypiorek – łyżka siekanego
SMACZNEGO! <3











Brak komentarzy:
Prześlij komentarz