środa, 15 października 2014

LUNCHTIME, czyli zdrowy obiad !

WITAJCIE <3

Od poniedziałku zaczynamy wyzwanie! Pewnie większość z Was czytała już o tym na asku. ;) Dziś postanowiła Wam opisać jak powinien wyglądać nasz zdrowy obiad, gdyż samo wyzwanie nie wystarczy. Należy pamiętać o zdrowej, zbilansowanej diecie , której zasady opisałam w pierwszym poście na tym blogu ;)


Po pierwsze, zdrowy i dietetyczny obiad posiada ok . 400 kcal. Oczywiście powinny być to zdrowe kalorie, znajdujące się głównie w warzywach. Po drugie, mięso powinno zabierać 1/4 miejsca naszego talerza, tyczy się to samo kaszy, ryż itd, czyli także 1/4. Resztę miejsca na talerzu przeznaczamy na warzywa. ;)


MIĘSO

Jemy głównie piersi z kurczaka lub z indyka, gdyż zawierają najmniej tłuszczu i są bardzo delikatne. Ok. dwa razy w tygodniu powinniśmy także spożywać ryby . Są bardzo zdrowe . Mięso powinno mieć ok.150 kcal. 

KASZE, RYŻE

Powinny zawierać ok. 125 kcal naszego posiłku. Oczywiście wszelkie kasze, ryże, makarony powinny być pełnoziarniste. Dzięki temu będą mniej kaloryczne i zdrowsze.

SURÓWKI, SAŁTAKI OBIADOWE

Ta część naszego talerza nie powinna przekraczać 150 kcal. I oczywiście tutaj wszystko zależy od waszej twórczości. Jednym z moich ulubionych obiadów jest pieczony batat, surówka z pory i smażony na oliwie z oliwek z czosnkiem szpinak.


PRZEPISY

OWSIANE PLACUSZKI Z MARCHEWKĄ

Składniki:

100 g płatków owsianych
2 jajka
70 ml mleka (można dodać mniej lub w ogóle)
2 łyżki miodu
1 marchewka
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia

Płatki owsiane zalać szklanką wrzątku i odczekać, aż wsiąkną większość wody (ok 10-15 minut) i zmiękną, po czym odcedzić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Do płatków dodać kolejno jajka, miód, mleko i cynamon. Na końcu dodać tartą marchewkę. Wszystko wymieszać. Jeżeli masa ciasto jest za rzadkie można dodać mąkę. Rozgrzać patelnię. Łyżką wykładać na rozgrzany olej ciasto formując placuszki. Smażyć na złoty kolor. Smacznego!

ZDROWY OBIAD Z KURCZAKA

Potrzebujesz:
Pierś kurczaka (ok 500 g)
średni brokuł
300g pieczarek
sos sojowy ciemny
oliwę z oliwek
2 pomidory
mozzarellę (1 kulka)
kilka liści sałaty lodowej
przyprawę gyros

na sos:
200 g jogurtu naturalnego
4 łyżeczki musztardy stołowej

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy i posypujemy przyprawą gyros. Odstawiamy do lodówki.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru (około 10 minut od momentu zagotowania).
Pomidora i mozzarellę kroimy w kostkę.
Składniki sosu mieszamy
Pieczarki sojowe przygotowujemy wedle tego przepisu

Na talerzu układamy warzywa i ser wedle własnego pomysłu. U mnie porwana sałata lodowa na dole. Polana odrobiną sosu. Na nią pomidory. Na około wieniec brokuła i w środku mniejszy wieniec pieczarek. Na zewnątrz ser.

Gdy mamy wszystko poukladane rozgrzewamy bardzo mocno patelnię z 2 łyżkami oliwy. Wrzucamy mięso i smażymy na największym ogniu, aż będzie gotowe. Gorące kładziemy na środek talerza.
Resztę sosu podajemy w sosjerce.


WIĘCEJ PRZEPISÓW : zdrowy obiad

Potrzebujesz porady dietetycznej? Pisz na e-mail : lilithzuge18@gmail.com (postaram się codziennie lub co 2 dni wysyłać jeden mail, na ten adres możecie podsyłać także swoje efekty ćwiczeń )

DO ZOBACZENIA NA SIŁOWNI ! <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz